Body Stress Release betekent letterlijk: lichaamsspanning loslaten.
Body Stress Release ondersteunt het zelfhelende vermogen van het lichaam en kan zo een uitkomst zijn bij diverse fysieke klachten. BSR is een zachte, manuele techniek die het lichaam stimuleert om de spanning los te laten, waardoor klachten verminderen of verdwijnen.
Verschil tussen spanning en belemmerende body stress
Stress heeft vaak een vervelende associatie: te druk, te haastig, teveel zorgen… Maar stress is een natuurlijke kracht, noodzakelijk om te overleven. Spanning houdt ons actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang. Spanning is dus positief zolang het ons vooruit helpt. Het wordt echter een negatieve factor zodra het tegen ons gaat werken. Dat is het geval bij overbelasting, dan wordt onze grens van noodzakelijke spanning te vaak overschreden.
Bij (regelmatige) overbelasting is het lichaam niet meer in staat zich aan te passen. Het lichaam zal zich gaan verzetten en zet zich als het ware schrap. De stress wordt dan door het lichaam als spierspanning vastgezet. Het autonome zenuwstelsel is hiervoor verantwoordelijk en daarom hebben we er niet bewust invloed op; het lichaam reageert automatisch om ons te beschermen.
Wanneer het niveau van overbelasting is bereikt, wordt de spanning in ons lichaam opgeslagen in de dieperliggende spierlagen. Via automatische, beschermende reflexen spant het lichaam spieren en pezen aan. Daardoor worden de zenuwbanen onder druk gezet en de communicatie tussen de zenuwbanen en de hersenen wordt geheel of gedeeltelijk belemmerd. De hersenen ontvangen dan geen signaal dat er iets mis is in het lichaam dus onderneemt ons brein geen actie om het herstel in gang te zetten.
Signalen van het lichaam
Door het afgeven van signalen als pijnprikkels of vermoeidheid, probeert het lichaam ons te vertellen dat we moeten stoppen met overbelasten. Rust is nodig om die overmatige spanning te verwerken zodat het lichaam zelf weer kan herstellen. Als de rust uitblijft en we de signalen negeren, ontstaan er vaak zelfs meerdere spanningslagen. Dan kan het lichaam de stress niet meer zelf oplossen en kan Body Stress Release uitkomst bieden.
Wanneer er teveel spierspanning is, zal dit de flexibiliteit van het lichaam beïnvloeden. De spieren voelen stijver en strammer aan. Deze minder soepele spieren oefenen druk uit op de zenuwen met als resultaat tintelingen, slapende ledematen of een verdoofd gevoel. Er kunnen allerlei pijnklachten ontstaan zoals bij een whiplash, hernia, migraine of pijn aan de ledematen. Omdat het zenuwstelsel ook de organen aanstuurt, kan dat gevolgen hebben voor de maag, darmen, spijsvertering, blaas en het hart. Dit kan bv. leiden tot hartritmestoornissen, maagzuur, menstruatieklachten of problemen met de stoelgang.
Langzamerhand functioneert het lichaam niet goed meer en dat heeft zijn weerslag op het mentale en emotionele systeem. Hoe meer spanning dit oplevert, hoe meer de spieren zullen aanspannen. Het zenuwstelsel wordt opnieuw beïnvloed, het lichaam zal zich wapenen met nog meer spierspanning en op die manier ontstaat een vicieuze cirkel. Op deze manier kan de gezondheid steeds verder afnemen, omdat het zelfhelende vermogen niet voldoende actief kan zijn.
Body stress door lichamelijke overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door:
Mentale overbelasting ontstaat bij heftige emoties als:
Chemische overbelasting kan bij een overgevoeligheid, veroorzaakt worden door het nuttigen, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen, bijvoorbeeld:
Rug-, nek-, schouder- of whiplashklachten. Hernia, spit, ischias. Fibromyalgie. Pijn in heupen, benen en billen. Onrustige benen, pijnlijke knieën en enkels. Tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen of benen. RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom. Hoofdpijn, migraine, oorsuizen. Allergische reacties, hooikoorts, astma. Maag- en darmklachten. Blaasproblemen, incontinentie. Hormonale klachten. Zwangerschapsklachten. Baby’s die langdurig en onverklaarbaar huilen, darmkrampen. Groeipijnen bij kinderen, bedplassen. Menstruatie – of overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen. Vermoeidheid, verstoord slaappatroon. Sportblessures, overbelasting. Burn-out, depressie. e.v.a.
Disclaimer
De informatie op de website is geen vervanging voor een medische behandeling en niet bedoeld om een diagnose te stellen.
Raadpleeg in geval van gezondheidsproblemen altijd eerst een arts alvorens informatie van deze website te gebruiken.
Op deze website is copyright van toepassing. Dat betekent dat het niet is toegestaan (delen van) teksten van deze website te kopiëren en elders (op het internet) te plaatsen of te publiceren.